www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Col xinesa, Brassica rapa / Cruciferae (Brassicaceae)
Gestió de l'ambient de postcollita
Per a les cols xineses es recomana realitzar un preenfriamiento abans del seu emmagatzematge. La temperatura òptima d conservació és de 0-1ºC, mantenint la humitat relativa el més elevada possible.

És recomanable sempre realitzar un preenfriamiento, sobretot quan la temperatura ambiental al moment de la recol·lecció és elevada.

Les cols han de netejar-se de fulles externes danyades abans de ser emmagatzemades. Si es mantenen entre 0 i 1ºC amb una humitat propera al 100% es poden conservar durant 1 o 2 mesos. Aquesta temperatura pot canviar segons la varietat, ja que unes són més susceptibles al fred que unes altres.

Igual que altres cols, aquesta espècie és sensible a l'etilè, que produeix decoloración i abscisión de fulles, per la qual cosa ha de mantenir-se una ventilació adequada en la càmera.

Per a les cols xineses l'ús d'atmosferes modificades no està molt estès, ja que no estan molt clares les condicions idònies, i per falta d'interès comercial. No obstant això, i com a norma general, es recomana un percentatge d'oxigen de l'1 al 2% i d'anhídrid carbònic del 0 al 5%, amb una temperatura de 0ºC.
Distribució
Les cols xineses han de distribuir-se a temperatures baixes i humitats relatives altes per evitar la pèrdua d'aigua. A més han d'evitar-se les concentracions elevades d'etilè.

Per al transport i la distribució és important mantenir una temperatura baixa i la humitat relativa alta, per evitar la dessecació de les cols xineses, especialment quan les peces no es troben preenvasadas en plàstic.

Donada la sensibilitat de les cols xineses a l'etilè, és important que no viatgin conjuntament amb espècies productores d'aquest gas, a més de tenir sempre una ventilació adequada.
Problemes de postcollita
Durant la conservació, les cols xineses poden veure's afectades per malalties com la podridura grisa o l'altenariosis. A més existeixen alteracions fisiològiques que disminueixen la seva qualitat, com l'amarilleamiento i pardeamiento de les nervadures principals.

Les cols xineses poden presentar diferents malalties i alteracions fisiològiques durant la seva conservació. Entre els patògens causants de les malalties estan els següents.

Alternaria brassicae produeix l'alternariosis. Aquesta malaltia consisteix en l'aparició de taques circulars de teixit necrótico que es van estenent.

Erwinia carotovora és un bacteri que causa una podridura tova, sobretot en casos de poca ventilació. Es caracteritza per l'aparició de zones que es tornen humides i s'estoven. S'aprecia una olor agra desagradable.

Podridura grisa: és causada pel fong Botrytis cinerea, i es caracteritza per l'aparició d'una pelusilla grisa a la zona podrida.

Altres fongs que poden afectar a les cols xineses són Mycosphaerella brassicicola i Rhizoctonia solani. El primer produeix unes taques anulars de color marró fosc o negre, on el teixit s'asseca.

L'alteració fisiològica més important de les cols xineses en emmagatzematge és l'amarilleamiento i pardeamiento de les nervadures principals. S'observa en les fulles més externes, començant a la base i estenent-se cap amunt i cap a l'interior. Es considera que aquesta alteració està originada pel fred en emmagatzematges perllongats. Totes les varietats no són igual de sensibles a aquest problema.

‘Tip burn’: aquesta alteració es caracteritza per l'aparició de teixits interns morts, sobre els quals apareixen posteriorment podridures causades per fongs o bacteris. Es creu que la mort d'aquests teixits està influïda per problemes amb el transport de calci en la planta.

L'aparició de taques petites de color negre és una altra alteració que afecta a les cols xineses.
Interempresas Media, S.L. / 2019 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]