www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Coliflor, Brassica oleracea var. botrytis / Cruciferae (Brassicaceae)
Les coliflors poden classificar-se en diferents tipus segons diverses característiques. Es poden distingir per la forma de la pella, per la seva precocitat i època de recol·lecció, o bé pel seu origen, ja que existeixen varietats italianes, holandeses, etc.

Les coliflors poden classificar-se en funció de la forma de la pella, podent distingir-se els següents tipus:

- Esfèric: aquestes coliflors tenen una forma bastant arrodonida.

- Bombat: no arriben a ser esfèriques, ja que la part superior és més àmplia que la inferior.

- Cònic: les inflorescències formen aglomerats cònics, i en conjunt pren forma apuntada o cònica.

- Aplanat: aquestes s presenten un aspecte aixafat.

- Buit: les inflorescències d'aquestes coliflors es ramifiquen, formant pellas menys compactes i huecas per dins.

Les varietats de coliflor també es poden agrupar segons la longitud del seu cicle i època de recol·lecció.

- Varietats de cicle curt i recol·lecció a l'estiu-tardor: aquestes plantes completen el seu cicle en 45-90 dies després de la plantació. La que formen és tendra, encara que poc compacta. Entre aquestes es poden nomenar ‘Fremont’ i ‘Bola de Neu’.

Fremont és una varietat amb una pella de grandària mitjana i de forma arrodonida i aplatada, molt compacta.

Bola de Neu forma unes pellas de grandària mitjana, amb gra fi i atapeït, de tipus esfèric i compacte.

- Varietats de cicle mitjà i recol·lecció de finals de tardor a mitjan hivern: cobreixen el seu cicle en tres o quatre mesos. La pella és més compacta que en les varietats de cicle curt. Algunes varietats són ‘Primus’, ‘Durato’ i ‘Canberra’.

Primus és una varietat d'origen francès que dóna plantes de port elevat. Forma pellas de bona grandària, blanques, de tipus esfèric, compactes i amb gra dur i fi.

Durato és d'origen holandès. Dóna pellas blanques, de bona grandària, tipus esfèric, compacta i de gra fi i dur, encara que amb la superfície alguna cosa irregular.

Canberra: aquesta varietat és d'origen australià. Forma pellas de grandària mitjana, color blanc, molt iguals i compactes.

- Varietats de cicle llarg amb recol·lecció entre intervinguts de l'hivern i principi de primavera: aquestes coliflors triguen entre 4 i 6 mesos a recol·lectar-se. Formen una pella molt compacta i són resistents al fred. Com a exemple estan ‘Tardana de Quaresma’, ‘De San José’ i ‘Ebre’.

Tardana de Quaresma és una varietat amb bona resistència al fred. És de bon port, amb fulles de color verd semioscuro. Les pellas són de grandària gran, blanques, compactes, de gra fi i dur.

De San José: aquesta varietat tradicional del tipus mediterrani forma pellas molt grans de tipus buit. Té un sabor fi.

Ebre és una varietat bastant tardana. Forma pellas blanques, de grandària gran, tipus esfèric, amb gra dur alguna cosa irregular en la seva superfície i compacta.

- Minicoliflores: aquest tipus es destina sobretot a la congelació, i són bastant més petites que les altres coliflors, entre 5 i 10cm de diàmetre. Es conreen al llarg de tot l'any.

A més dels tipus de color blanc citats, existeixen coliflors d'altres colors, com la coliflor verda o la violeta, i un tipus especial anomenat Romanesco, encara que alguns autors ho consideren bròquil, que forma una característica, amb les inflorescències formant petites piràmides helicoïdals de color verd groguenc. També es poden classificar segons el seu origen, existint les coliflors de tipus Alpha, Mechelse, Erfurt, Gegant Italià, Gegant Holandès, Australià, Gegant Danès i Mediterrani.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]